top of page

Prima zi de dascăl, primele emoții...

Emoții. Speranțe. Dăruire. Pregătire.

Definiția perfectă pentru prima mea zi de dascăl

  ÃŽnainte cu două săptămâni m-am apucat de realizarea proiectului didactic. ÃŽmi aduc perfect aminte că eram acasă, fiind răcită. Am deschis caietele de pedagogie din anii precedenÈ›i, ce erau îngrămădite într-un dulăpior din camera mea. Doream să-mi reactualizez cunoÈ™tinÈ›ele înainte de a începe să realizez o schiță a proiectului didactic. Pe parcursul realizarii proiectului didactic am încercat să mă inspir din fiecare model de lecÈ›ie demonstrativă la clasa pregătitoare, primită anul trecut de la doamnele învățătoare.

            ÃŽn momentul în care am revenit la È™coală, am mers la doamna învățătoare cu proiectul didactic pentru a mi-l corecta. Fiind prinsă în diferite probleme de început de an È™colar, doamna Gherghina a crezut că am o lecÈ›ie de predare, anulându-mi astfel proiectul. Văzându-mi proiectul anulat, am fost puÈ›in dezamăgită, dar aveam să o întreb în următoarea zi, care era cea de practică ce trebuia schimbat È™i dacă mi-ar putea explica cum ar trebui să-l concep.

            ÃŽn următoarea zi , am întrebat-o pe doamna învățătoare ce era greÈ™it È™i am rugat-o să-mi explice pentru ca data viitoare să numai fac aceeaÈ™i greÈ™eală. Uitându-se cu atenÈ›ie, doamna învățătoare È™i-a dat seama că nu eu aveam lecÈ›ia de predare, ci chiar dânsa. Doamna învățătoare mi-a explicat că aveam o lecÈ›ie de consolidare, însemnând că proiectul didactic era bun, fapt ce m-a bucurat enorm.

            DiscuÈ›iile cu doamna învățătoare mi-au fost de folos, reuÈ™ind să fac un proiect didactic mai amplu decât primul corectat.

            ÃŽnsă nu totul se opreÈ™te aici. Pregătirea pentru lecÈ›ia ce o aveam de predat o făceam în fiecare zi, astfel că am reuÈ™it să reÈ›in ceea ce trebuia făcut.

            Era marÈ›i, iar ziua cea mare se apropia. Am încercat să fiu cât mai liniÈ™tită, repetându-mi în gând că totul va fi bine.

            ÃŽn aceea dimineață totul a fost diferit. M-am trezit plină de emoÈ›ii È™i de speranÈ›e, reuÈ™ind astfel să mă trezesc fără soneria ceasului pe care o auzeam în fiecare dimineață obiÈ™nuită.

            Speram din tot sufletul ca lecÈ›ia să decurgă aÈ™a cum mi-am plănuit, iar copiii să interacÈ›ioneze cu mine în perfectă ordine È™i liniÈ™te.

            Am ajuns la È™coală printre primii, dorindu-mi să fiu punctuală, È›inând cont de faptul că aveam prima oră.

  După ce am auzit clopoÈ›elul sunând conÈ™tientizam că trebuia sa-mi iau rolul în serios È™i să mă confrunt cu propriile emoÈ›ii, reuÈ™ind să le înving câtuÈ™i de puÈ›in datorită copiilor.

            Pe tot parcursul lecÈ›iei, mi-am dat seama că în faÈ›a mea am  clasă exemplară cu niÈ™te copii deosebiÈ›i care au respectat singura mea dorință È™i anume: să fie liniÈ™te în clasă, astfel că am reuÈ™it să-mi înving emoÈ›iile, dar È™i să-mi desfășor lecÈ›ia la nivelul aÈ™teptărilor.

            La finalul lecÈ›iei le-am mulÈ›umit copiilor pentru comportamentul lor pe parcursul orei, recompensându-i cu câte o fișă de colorat È™i un sticker.

            ÃŽn pauză, a urmat ca eu să mă interesez din punctul de vedere al doamnei învățătoare, Gherghina Nicoleta, dar È™i din punctul de vedere al doamnei profesoare metodist, Jebelean Elena, cum m-am descurcat È™i să iau în calcul data viitoare eventualele sfaturi.

            Spre bucuria mea, totul a ieÈ™it bine, exceptând micile pierderi din cauza emoÈ›iilor.

            Această experiență mi-a adus aminte de fosta mea învățătoare, pe care o voi considera mereu primul meu mentor din primii ani de È™coală. Am încercat, pe cât se poate, să È›in cont de felul în care se purta cu noi, încercând să-l aplic astăzi la clasă.

 

  ÃŽn finalul acestui jurnal, pot spune că am avut de lucrat cu o clasă ordonată, respectuoasă È™i ascultătoare, acestea fiind printre importantele calități pe care consider că orice clasă ar trebui să le aibă. Deasemenea, consider că din acestă experiență am avut atât eu ,  cât È™i elevii de învățăt prin interacÈ›ionare, elevii având în vedere È™i obiÈ™nuirea a unui alt stil de lucru decât cel obiÈ™nuit.

~Crina

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Tumblr Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page